Microsoft se stává prvním cloudem nabízejícím systém Nvidia Blackwell

Microsoft se stává prvním cloudem nabízejícím systém Nvidia Blackwell

Microsoft Azure má systém Nvidia Blackwell spuštěný na AI serverech poháněných GB200. Společnost sdílela zprávu o nasazení na platformě X, dříve známé jako Twitter.

Příspěvek uvedl: „Microsoft Azure je první cloud, který provozuje systém Nvidia Blackwell s AI servery poháněnými GB200. Optimalizujeme na každé vrstvě, abychom poháněli nejpokročilejší AI modely na světě, využívající Infiniband networking a inovativní uzavřený okruh kapalinového chlazení. Více se dozvíte na MS Ignite.“

Dříve se spekulovalo, že Microsoft bude první, kdo získá přístup k serverům Blackwell. Podle zprávy od Tom’s Hardware není stroj, který Microsoft nasadil, NVL72 GB200, ale alespoň jeden serverový rack založený na GB200 s neznámým počtem procesorů B200.

Rack bude pravděpodobně použit pro testovací účely jak GPU Blackwell, tak systému kapalinového chlazení, a komerční nasazení bude následovat v nadcházejících měsících. Očekává se, že více podrobností bude sdíleno na akci Microsoftu v Chicagu, MS Ignite.

Nvidia oznámila rodinu GPU Blackwell v březnu tohoto roku. GPU s architekturou Blackwell jsou vyráběny pomocí speciálně navrženého procesu 4NP TSMC s limitem dvou retikul, přičemž GPU čipy jsou propojeny 10TBps čip-to-chip linkem do jednoho, sjednoceného GPU.

GPU má 208 miliard tranzistorů, což je nárůst oproti 80 miliardám v sérii Hopper, a zahrnuje druhou generaci transformátorového enginu a nové 4-bitové plovoucí bodové AI inferenční schopnosti. Odhaduje se, že stroj NVL72 GB200 se 72 grafickými procesory B200 bude vyžadovat přibližně 120 kW energie.

V srpnu bylo oznámeno, že rodina GPU Blackwell čelí zpožděním kvůli neočekávané konstrukční chybě. Později v tom měsíci společnost uvedla, že problém byl vyřešen.

Dalšími, kteří sázejí na čipy Blackwell, jsou Google, Meta a CoreWeave, kteří si všichni objednali obrovské množství těchto GPU.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: X

Související články

Leave a Comment