Jetstream2 cloud HPC jde do výroby

Jetstream Cloud via Twitter

Cloudový HPC systém Jetstream2 vstoupil do plné výroby.

Tento superpočítač, spolupracující cloudový systém napříč pěti institucemi, může poskytovat souhrnný špičkový výkon 8 petaflopů a byl podpořen grantem National Science Foundation ve výši 10 milionů dolarů uděleným v červnu 2020.

Systém HPC je rozdělen do pěti segmentů: primární systém na Indiana University Bloomington se 416 výpočetními uzly, 90 GPU uzly a 96 storage nody; a čtyři menší systémy umístěné na Arizona State University, Cornell University, Texas Advanced Computing Center (TACC) a University of Hawai. Mezi další partnery systému patří Johns Hopkins University, University of Arizona a University Corporation for Atmospheric Research.

Přehled systému Jetstream2 uvádí, že kvůli tomuto distribuovanému hardwaru: „I když sdílí mnoho společných funkcí a schopností s jinými výzkumnými výpočetními zdroji, nejedná se o tradiční prostředí High-Performance Computing (HPC) nebo High Throughput Computing (HTC). Byl vytvořen především pro interaktivní výzkum, zpracování v malém měřítku na vyžádání a jako backend k vědeckým branám pro odesílání výzkumných úloh do jiných zdrojů HPC nebo HTC.“ Přehled dále uvádí, že Jetstream2 lze použít pro „prototypování, pro vytváření přizpůsobených pracovních postupů pro použití v menším měřítku s hrstkou CPU nebo pro portování do větších prostředí poté, co provedete svou koncepční práci na menší úrovni.“

Standardní výpočetní uzly systému HPC jsou vybaveny dvěma procesory AMD Epyc Milan 7713 a 512 GB paměti a 32 dalšími výpočetními uzly s velkou pamětí, každý s terabajtem paměti. Celkem 90 uzlů GPU má stejné CPU, 512 GB paměti a čtyři GPU Nvidia A100. Celkově řečeno: přibližně osm souhrnných špičkových petaflopů cloudového výpočetního výkonu podporovaného 17 PB úložiště. Veškerý hardware byl vyroben společností Dell.

Jetstream2 přichází po svém předchůdci Jetstream, dalším systému HPC, který byl spuštěn v roce 2016 a sestával z 640 uzlů založených na Intel Haswell rozdělených mezi Indiana University a Texas Advanced Computing Center.

John Fonner, ředitel speciálních projektů v TACC, o Jetstream2 řekl: „Bude poskytovat flexibilní pokročilé výpočetní schopnosti pro výzkumníky, kteří by jinak nemuseli mít ve svých institucích dostatečné zdroje. A poskytuje pedagogům konzistentní a dostupné výpočetní prostředí, které mohou přinést do třídy.“

Jetstream2 prošel raným provozem v únoru 2022, kdy byl integrován do programu NSF ACCESS (Advanced Cyberinfrastructure Coordination Ecosystem: Services & Support), nástupce oblíbeného programu XSEDE.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Související články

Leave a Comment